Spor | Konular | Kitaplar

Yüzme

1932 Yaz Olimpiyatları Los Angeles

1932 yaz olimpiyatları 30 Temmuz-14 Ağustos tarihleri arasında Birleşik Amerika’nın Los Angeles kentinde düzenlendi.

Oyunlara 37 ülkeden 126’si bayan olmak üzere 1332 sporcu katıldı. Türkiye bu olimpiyata katılmadı. Oyunları ABD Başkan Yardımcısı Charles Curtis açtı.

1932 yaz olimpiyatlarında oynanan spor dalları

* Atletizm
* Boks
* Bisiklet
* Dalma
* Binicilik
* Eskrim
* Cimnastik
* Çim hokeyi
* Modern pentatlon
* Kürek
* Yelken
* Atıcılık
* Yüzme
* Sutopu
* Halter
* Güreş

Zihinsel engelliler spor olimpiyatları

Sporcular müsabakalarda toplam 15 altın, 23 gümüş ve 17 bronz madalya alarak, Türkiye'nin gururu oldular.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Şanghay şehrinde 1 Ekim'de başlayıp bugün sona eren 12. Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları'na katı> Türkiye Özel Sporcular Derneği sporcuları, bireysel ve grup sporlarında kazandıkları toplam 55 madalya ile 13 Ekim günü sabaha karşı yurda dönüyor
Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları'na Türkiye'den katı> özel sporcular, rakiplerini açık farklarla yenerek büyük başarılara imza attı. Sporcular müsabakalarda toplam 15 altın, 23 gümüş ve 17 bronz madalya alarak, Türkiye'nin gururu oldular.

Saglık için Sporun Önemi

Sporu kimler yapmalı ? sadece sporcular ve fazlalıklarından kurtulmak isteyenler mi?
Günümüzde spor büyük bir sosyal olay haline gelmiştir. Spor, bilimsel esaslara uyarak yapılan planlamalarla önemli bir sektör olarak gelişimini sürdürmektedir. Ayrıca bu gelişim, sağlık açısından önemli olan düzenli egzersiz yapma alışkanlığını kazanma şeklinde de değerlendirilebilir.

Her geçen gün düzenli yapılan bedensel egzersizler, sporun sağlık için önemini daha da belirginleştirmektedir. Bu egzersizlerin amacı, kasların, kemiklerin, eklemlerin, kalp-damar sisteminin ve fonksiyonlarının en uygun şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Dayanıklılık sporları (Uzun mesafe koşuları, bisiklet, uzun mesafe yüzme vb.) yapanlarda kroner arter hastalığı hipertansiyon ve şeker hastalığı daha az görülmektedir.

Kilo vermek için egzersiz nasil yapilmali?

Spor yaparak daha çabuk kilo vermek gibi bir amacınız mı var? Pek çok kişi spora başlarken formunu korumak ya da daha iyi bir forma sahip olmak ister. Ancak çoğumuz amacımıza uygun egzersiz türünü yapmak yerine bilinçsiz bir şekilde egzersiz programlarını izlemekte...

Yağ yakmak

YÜZMENİN BİLİMSEL PRENSİPLERİ

YÜZMENİN BİLİMSEL PRENSİPLERİ
Yüzmenin bilimsel prensiplerinin kapsamlı etüdü; mekanik hidrostatik sıvı mekaniği ilimleri ve doğal olarak, insan vücudunun anatomi ve fizyolojosinin bilinmesi ve anlaşılmasını da içerir.

Sıvı Üstünde Durma Yoğunluk
Bir şeyin bir sıvı üstünde durma kabiliyeti o şeyin yapıldığı maddenin yoğunluğu ile içine konulduğu sıvının yoğunluğuna bağlıdır. Sıvı üstünde durma ile ilgili çoğu tartışmalar su üstünde duran şeylere aittir. Ancak su üstünde durmayan katı maddelerin başka sıvıların üstünde duracağını unutmamak gerekir. Örneğin, bir kurşun parçası su üstünde durmaz ama civa üstünde durur. Mamafik su geçirmez bir kutu biçimine sokulan ince kurşun levha değişen yoğunluğa

YÜZMEDE ISINMA

YÜZMEDE ISINMA
Değişik spor dallarında, sporcuyu organik, psikolojik, ruhsal ve sinir-kas iletimi alanında daha iyi hazırlayarak verimi arttırıp, başarılı olmaya aday gösterip, spor sakatlarını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar.
Isınma genel ve özel olarak 2'ye ayrılır.

Genel ısınmada organizmanın fonksiyonel verimini genel olarak en üst seviyeye çıkartmak önem taşır. Bu amaçla yapılan alıştırmalar büyük kas gruplarının ısınmasını sağlar. (koşmak)

Özel ısınma, branşın gerektirdiği kasların ısınmasını ve kişiye yönelik çalışmaları kapsar.

YÜZME HAVUZU

YÜZME HAVUZU
İLK YÜZME HAVUZUMUZ
Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı'nın kurulmasından sonra (1923) yüzme sporumuzda da önemli bir devrenin başladığı görüldü.
Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı'nın Denizcilik Heyet-i Müttehide si (Su Sporları Federasyonu) Yüzme Komisyonu Başkanı bulunan Ekrem Rüştü (Akömer) Beyin şahsi çabalarıyla 1931 yılında Boğaziçi vapurlarını çalıştıran "Şirket-i Hayriye" Müessesesi tarafından Boğazda bir yüzme havuzu yaptırıldı. Büyükdere kıyısında inşa ettirilen 50 metre uzunluğunda ve 25 metre genişliğindeki ahşap havuz 17 Temmuz 1931 günü yapılan parlak bir törenle açıldı. Açılış nedeniyle yapılan yüzme yarışlarını Beylerbeyi

SU TOPU OYUN KURALLARI

SU TOPU OYUN KURALLARI

Su topu, 7'şer kişiden oluşan 2 takımla 2 yarı - 4 periyot süresince suda yüzerek ve topu kaleye sokmaya çalışarak oynanan bir oyundur (6 oyuncu, 1 kaleci, 7 de yedek oyuncu vardır). Oyuncu değişikliğinde sınır yoktur. Oyun 7'şer dakikalık 4 devreden oluşur. Oyuncular sadece oyun durduğunda, yani periyot aralarında ya da gollerde değiştirilebilir. Tüm oyun içinde 2 mola hakkı vardır. Periyot araları 2 dakika, molalar da 1 dakikadır. Molalarda havuzdan hiç çıkılmaz, oyuncular kendi yarı sahalarına çekilip taktiklerini alırlar.
Bir oyuncu 3 şekilde oyundan atılabilir;

TÜRK YÜZME TARİHİ

TÜRK YÜZME TARİHİ
Yüzme, Türk oğlunun tanıdığı ve bilfiil meşgul olduğu en eski spor dallarından biridir. Türklerin daha Orta Asya'dan göç etmeden oradaki nehirlerde ve göllerde yüzdükleri, hatta yüzme sporuyla bilfiil meşgul oldukları kesinlikle bilinen bir gerçektir. Londra'daki ünlü British Museum'da bulunan tarihi bir kabartmada, Uygur Türkleri'nin bugünkü modern kravl sitilini daha o zamanlar tatbik ettikleri görülmektedir Bu da "kravl" un Avusturalya'lılar tarafından bulunup ortaya çıkarıldığı ve oradan dünyaya yayıldığı iddialarını çürüten bariz bir delildir.
Coğrafi koşulların bir sonucu olarak deniz ve nehir kenarlarında yaşayan toplumların yüzme sporuyla uğraştıkları tarih boyunca görülür.

Yüzme Teknikleri - Serbest Stil

Serbest stil, dört müsabaka stili içinde en hızlı olanıdır. Çekiş mekaniği, bir sağ-bir sol kol çekişi ve değişken sayıda yapılabilecek ayak vuruşundan oluşmaktadır. Serbest yüzmeyi anlatmak için bu bölümde aşağıdaki başlıklar kullanılmıştır.

1. Kol çekişi

2. Çekiş şekilleri

3. Ayak vuruşu

4. Kollar ve bacakların zamanlaması

Yüzme Teknikleri - Kurbağalama Stili

Kurbağalamanın zengin bir yarışma tarihi vardır, îlk çağlarda yanşmalarda yer alan ilk yüzme tarzıdır. Bir zamanlar yüzücülerin kurbalağama yarışlarında su altında yüzmeleri tehlikeli olduğu gerekçesi ile, kurallarla yasaklanmıştı. Çünkü bir çok yüzücü suyun altında uzun süre kalmayı deneyerek baygınlık geçiriyordu. Kurallar 1950'lerin sonlarında yarışların büyük kısmının yüzeyde gerçekleşmesini sağlayacak şekilde değiştirildi. Günümüzde yüzücüler sadece starttan ve her dönüş sonrasında bir çekiş ve bir ayak vuruşu dönemince suyun altında kalabili

Yüzme Teknikleri - Kelebek Stili

1930'lu yılların başından itibaren kelebek stil yüzmede çeşitli gelişmeler oluşmaya başladı. Yalnızca kulaç atmaya dayalı yüzmeden nefes kontrollü kulaç atma stiline yavaş yavaş geçildiği görüldü. Bazıları bunu suyun yüzeyinde yaparken bazıları da suya dalma aşamasında yapmayı tercih ediyordu. Kelebek - serbest yüzen yüzücüler yunus vuruşunu yaptıklarında daha da hızlandıklarını anladılar. Yunus vuruşu o tarihlerde serbest yüzme kurallarına da uygundu. Çünkü her iki ayak aynı anda aynı düzlemde hareket ediyordu. Yunus vuruşu (Dolfin) ile kelebek yüzme o kadar hızlandı ki yeni bir kategori oluştu (1955). Kelebeğin mucidi olarak yüzücü Jack Sieg ve antrenör David Armbruster olarak bilinir.

Yüzme sporu nedir? Avantajları nelerdir?

Hem eğlenceli
, hem serinletici hem de dinlendirici bir spor: Yüzme zihinsel ve
fiziksel faydalarının yanında diğer bazı kara sporlarını yapmayı kısıtlayıcı
fiziksel sınırlamaları olan kişilerinde kolayca yapabileceği bir spor.

Yüzme deyince hemen aklınıza olimpik bir havuzda yüzen profesyonel yüzücüler
gelmesin. Uygun bir çalışma programı ve bazı temel teknikleri öğrenerek vücut
dayanıklılığınızı kaslarınızın kuvvetini ve esnekliğini arttırabilirsiniz.