egzersiz
Metabolizma hızını egzersizle artırın
Sağlık Bakanlığı, ramazan ayında beslenme şeklindeki değişikliğe bağlı yavaşlayan metabolizmanın fiziksel aktivite ile hızlandırılmasını önerdi.
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, bir aydır tutulan oruç döneminde beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler sonucu, bu kişilerin metabolizma hızının yavaşladığını söyledi. Bu dönemde, beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivite düzeninin de değiştiğine dikkati çeken Çom, oruç tutan kişilerin fazla enerji harcamamak ve iftar vaktinden önce acıkmamak için daha önce uyguladıkları egzersiz programlarını bıraktıklarını ifade etti. Çom, bu durumun diğer günlerden daha fazla beslenen, ancak hareketsiz kalan kişilerde kilo artışına neden olduğunu belirterek, “Böylece bireyler, enerji alımı ile harcaması arasındaki dengeyi sağlamakta zorlanmakta ve şişmanlama eğilimine girmektedirler” uyarısında bulundu.
Beyni dinç tutmak için egzersiz şart
Uzman uyarısı: Beyin, aynı kaslarda olduğu gibi çalıştıkça güçleniyor. Teknoloji beyni atıl duruma düşürüyor. Eğer siz beyninizi rölantiye bırakırsanız, kolaya kaçarsanız, hafızanız da o kadar zayıflar''
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Babür Dora, beynin, aynı kaslarda olduğu gibi çalıştıkça güçleneceğine dikkati çekerek, ''Teknoloji beyni atıl duruma düşürüyor. Eğer siz beyninizi rölantiye bırakırsanız, kolaya kaçarsanız, hafızanız da o kadar zayıflar'' dedi.
Prof. Dr. Babür Dora, AA muhabirine yaptığı açıklamada, unutkanlığın bir hastalık değil, bir belirti olduğunu söyledi.
Spor Aletleri Bilinçsiz Kullanıldıgında Zararlı Oluyor!
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, bilinçsizce seçilen ve kullanılan spor aletlerinin bazen önemli sağlık problemlerine yol açabileceğini belirterek “Spor merkezlerinde, evdeki koşu bantlarında yanlış spor sonrası kas ve iskelet sistemi sorunları yaşayan hastalarımız oluyor. Bu aletler bilinçsiz kullanılırsa yarar yerine zarar getirebilir” diyor.
Evlere alınan spor aletlerini seçerken neye dikkat etmek gerekiyor?
Özellikle evlere spor aleti almak cazip geldiği için son yıllarda koşu bantları çok tercih edilir oldu. Ancak genellikle yanlış seçimler yapılıyor ve kişilerde rahatsızlıklar ortaya çıkarabiliyor. Bu nedenle koşu bantları alırken yumuşatıcı sistemi var mı diye bakmak gerekiyor. Koşu bantlarında tartan dediğimiz yumuşatıcı sistemin olması gerekiyor. Yumuşatıcısı olmayan koşu bantlarında kalça, diz ve ayak bileği eklemine fazla yük biniyor. Örneğin çim sahalar yumuşatılmıştır, çim sahalarda direkt ayak bileğine yük binmez. Oysa beton zeminde koşarken yük vücutta eşit dağılmaz. Aynı mantık koşu bantları için de geçerlidir. Yumuşatıcısı olmayan koşu bantları nedeniyle sakatlanan çok hasta ile karşılaşıyoruz
Kilo vermek için 10 altın kural
Aşırı kilolarından dert yanan yaz gelmesiyle diyet ve egzersiz programı arayanlar için Dr. Özden altın kurallar
1. Streç Pantolon Giymeyin;
Giyiminiz kilo almak için bir erken uyarı sistemidir. Kotlarınıza girmek zorlaştığı zaman, tetikte olmak gerektiğini biliyorsunuz. Streç kıyafetler giyerek bilmeden kilo almanızı kolaylaştırırsınız ve böylece vücudunuzun nasıl değiştiğinden habersiz kalırsınız.
2. Kötü Kıyafetlerinizi Dolabınızda Tutmayın;
Sağlıksız kilodayken giydiğiniz kıyafetleri dolabınızda tuttuğunuzda bu size kilo verememe durumunuzda kafanızda yedek bir plan oluşturur. Bunun yerine, büyük beden pantolonlarınızdan kurtulma yolunda ilerleyin.
Ender Saraçtan Zayıflama önerileri
Kilosu fazla olanlar ya da ideal kilosuna kavuşmak isteyenler bu 1 haftalık programı 3-4 kere tekrarlayarak uygulayabilir. Sık sık hatırlattığım bir kural var. Yediklerimizden aldığımız kadar içtiklerimizden aldığımız kaloriler!!!
Bu konu çok önemli. Özellikle yazın artan sıvı ihtiyacını karşılamak için içtiğiniz içeceklerdeki gizli kalorilere dikkat! Bir orta boy cafe latte’de 270 kalori, bir küçük şişe meşrubat veya kolalı içecekte ise 6 küp kesme şeker olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Şeker eklenmiş meyve sularını yağlı ayranları, light bile olsa içilen biraları ve diğer alkollü içecekleri kilo kontrolünde önemseyin. Bu gizli görünmeyen kalori kaynakları sonradan göbek ve bel çevrenize yağ olarak geri dönebilir.
Evde Zayıflatan Egzersizler...
Spor salonlarına verecek paranız yoksa üzülmeyin. Evde yapabileceğiniz etkili egzersizler sayesinde kilolarınızla vedalaşabilirsiniz.
Uygun bir diyet eşliğinde egzersiz, kilo vermenize yardımcı olacaktır. Ehow'da yer alan bilgilere göre, işte evde yapabileceğiniz en yaygın ve popüler egzersizler şöyle:
Aralıklı idman: Bu egzersizde, belirli bir zaman için çok sıkı çalışıyorsunuz, sonra belirli bir süre ise yavaş tempoda yürüyorsunuz. Örneğin, merdivenleri uçarak çıkıyorsunuz (hızlı bölüm), sonra aşağıya doğru yürüyorsunuz (yavaş bölüm). Bir başka örnek ise, bir dakika için koşu bandı üzerinde koşuyorsunuz ya da tempolu yürüyorsunuz; sonrasında ise bir dakika daha yavaş tempoda yürüyorsunuz. Toplam 20 dakika sırasıyla hızlı ve yavaş uyumunu ayarlıyorsunuz. Bu sadece yarım saat hızlı tempoda koşmanızdan daha fazla fayda sağlayacak.
Spor Yaralanmalarına Dikkat!
Spor ya da egzersiz yaparken vücudunuzdaki yumuşak dokulara zarar verebilirsiniz. Günlük hayatımızda yaptığımız bazı basit hareketler bile bağ dokuları, kas ve tendonlara zarar verebiliyor. En yaygın görülen yumuşak doku yaralanmaları ise; burkulma, adale ve tendon zorlanmaları, ezilmeler, tendinit, bursit ve stres sakatlanmaları... Memorial Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Burhan Uslu, “bağ ve adale zorlanmaları” hakkında bilgi verdi.
Burkulmalar
Vücudumuzdaki eklemler, bağlar tarafından desteklenir. Burkulma, bir bağın gerilmesi veya yırtılmasıdır.
Egzersiz Nedir?
Fiziki aktivite, iskelet kaslarının kasılması sonucunda üretilen, bazal düzeyin üzerinde enerji harcamayı gerektiren bedensel hareketlerdir. Egzersiz, fizik aktivitenin alt sınıfı olarak kabul edilir. Planlı yapılandırılmış, istemli, fiziksel uygunluğun bir ya da bir kaç unsurunu geliştirmeyi amaçlayan sürekli aktivitelerdir.
Egzersizin amacı oksijen dağılımını ve metabolik süreçleri yoluna koymak, kuvveti, dayanıklılığı geliştirmek, vücut yağını azaltmak, kas-eklem hareketlerini iyileştirmektir. Bütün bu yararlar iyi bir sağlık için gereklidir ve herkes günlük yaşamına rutin bir egzersiz programı katmalıdır. egzersiz için genç-yaşlı ayırımı yoktur, bununla birlikte yorucu egzersizin riskleri vardır. Haftada 3 kez, 20 dakika ve yukarısı bir egzersiz yeterlidir. Haftada 5 kere ya da daha fazla seanslar için 15-25 dakikalık süreler üst düzey yarar sağlar.
Yorucu bir egzersizden en az 3 saat önce yemek yenmelidir, sıvı egzersiz öncesi (1 bardak), egzersiz esnasında ve sonrasında alınabilir.
Egzersizin Zararları Nelerdir?
Bu bölümde fiziksel eforun hangi koşullarda insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini, yani egzersizin zararlı olduğu koşulları anlatmaya çalışacağız. Yapılan araştırmalarda, maksimal egzersizin, genç ve sağlıklı kişilerde herhangi zararı olmadığı bulgusuna rastlandı. Doğaldır, bunları söylerken temas sporlarının sonucunda ortaya çıkan yaralanmalardan bahsetmiyoruz. Sağlıklı, gençlerin dışındaki kişilerin egzersizinde bazı önlemler alınmalıdır. Orta yaşlı, sürekli sedanter(hareketsiz bir yaşam şekli, oturak hayatı) hayat yaşayan ve çoğunluğu şişman olan kişilerin jogging veya diğer egzersizleri yapmaya kalktıklarında öncelikle bir doktor kontrolundan geçmeli ve bir uzman tarafından verilecek program hafif egzersizle başlamalı ve tedricen egzersizin yükü arttırılmalıdır.
Egzersizin yararları nelerdir?
Egzersizin yararlarını iki etapta inceleyebiliriz. Şöyle ki;
Egzersizin ilk etaptaki yararı günlük yaşantı kondisyonunu arttırmasıdır. Bu kondisyonun artması sonuçta, günlük zorlanmalar karşısında insan vücudunun daha az yorularak iş yapmasını sağlar. Bu günlük zorlanmaları kısaca örneklersek, merdiven çıkma, otobüse koşma, hızlı yürüme ve bir yükü aldırma veya taşıma gibi. Sonuç olarak kişinin günlük işlerini kolayca yapmasını, yorulmadan tamamlaması sağlanmış olur. Kişi belirli bir program çerçevesinde fiziksel egzersiz yapmasının ardından, egzersiz öncesi ve sonrasındaki günlük işler karşısındaki durumunun egzersiz periyodunun sonundaki olumlu gelişme açıkça görülebilir. Buradaki kondisyonun ölçülmesine gerek yoktur.
Titreşimle zayıflanır mı?
Gazi Üniversitesi Endokrin, diyabet ve metabolizma Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. İlhan Yetkin, egzersize dönük yöntemlerin dışındaki egzersiz yöntemlerinin metabolizmaya bir etkisinin olmadığı inancında.
Prof.Yetkin, yağ hücrelerini idrarla dışarıya attığı iddia edilen yöntemlerin de yanıltıcı olduğunu belirterek şöyle diyor: “Ancak egzersiz ve egzersize dönük olan yöntemler metabolizma üzerinde etkili olabilir.
Onun dışında durduğu yerde kalın eşofmanlar giydirilerek terleyen kişide çok önemli bir değişiklik olmaz. “yağ hücresi idrarla atılmaz” Bel korseleri, bantları gibi titreşimli aletlerin yağları eritme yönünde bir yararı olmaz. Çünkü vücudun yağı, yağ hücreleri içindedir.
Aerobik Egzersiz
Aerobik egzersizi, geniş kas guruplarını kullanarak, düşük şiddetli uzun süreli aktivite olarak düşünün.
Aerobik aktivite; yürüyüş, bisiklet, jog, yüzme gibi aktiviteleri içerir. Anaerobik aktivite kısa süreli yüksek şiddetli çalışmalardır. Tenis, ağırlık kaldırma, kısa süreli hızlı koşular, futbol, basketbol, henbol gibi aktivitelerde anaerobi hakimdir.
.
Kilo vermek için egzersiz nasil yapilmali?
Spor yaparak daha çabuk kilo vermek gibi bir amacınız mı var? Pek çok kişi spora başlarken formunu korumak ya da daha iyi bir forma sahip olmak ister. Ancak çoğumuz amacımıza uygun egzersiz türünü yapmak yerine bilinçsiz bir şekilde egzersiz programlarını izlemekte...
Yağ yakmak
Saglik ve spor
Günümüzde spor büyük bir sosyal olay haline gelmiştir. Spor, bilimsel esaslara uyarak yapılan planlamalarla önemli bir sektör olarak gelişimini sürdürmektedir. Ayrıca bu gelişim, sağlık açısından önemli olan düzenli egzersiz yapma alışkanlığını kazanma şeklinde de degerlendirilir.