yürüyüş
İftarda 'yürüyüş molası' verin
Uzmanlar Ramazan ayında sağlıklı beslenmek ve formda kalmak için iftarda, çorba ve iftariyeliklerin ardından mola verip, yarım saatlik bir yürüyüşün ardından ana menüye geçilmesini öneriyor.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Spor Fizyolojisi Bilim Dalı Başkanı ve Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Ramazan öncesinde egzersiz yapanların, egzersizlerine ara vermemeleri gerektiğini söyledi.
Ramazan'da egersize ara verilmesi durumunda kondisyonda yüzde 30'lara kadar düşüşlerin ortaya çıkabileceğini ve daha sonra kondisyonu toparlamada zorluk yaşanabileceğini anlatan Gökbel, bu yüzden Ramazan'da sağlıklı ve spor yapan kişilerin spor yapmaya devam etmelerini tavsiye etti.
Yürüyüş meme kanseri riskini azaltıyor
Araştırmalara göre, günde 30 dakika veya haftada 3 kez birer saat yürüyüş yapan kadınların meme kanserine yakalanma riski yüzde 50 oranında azalıyor.
Üstelik buna bol sebze ve meyve tüketmek ya da hobiler edinmek gibi basit ama etkili yaşam alışkanlıkları eklendiğinde bu oran yüzde 90’lara ulaşıyor.
Meme kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanser türü. Öyle ki batı ülkelerinde her 8 kadından biri hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanıyor. Ülkemizde de her 12 kadından birinde, hayatının bir döneminde meme kanseri geliştiği belirtiliyor.
Meme kanseri ölüme yol açması açısından ise akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Dünyada her yıl 1 milyon kadında yeni meme kanseri saptanıyor. Her yıl 375 bin kadın da meme kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Aslında yaşam alışkanlıklarında yapılan basit ama etkili değişikliklerle meme kanserinden korunmak mümkün. Örneğin sadece günde 30 dakika yürüyerek meme kanserinin gelişme riskini yüzde 40-50 oranında azaltabiliyorsunuz.
Bakımlı ayaklarla sağlıklı yürüyüşler
Yürüyüşler sağlığınız için çok önemli... Ancak bu yürüyüşlerde ayaklarınızın sağlığına ve bakımına da dikkat etmelisiniz.
Su kabarcıkları: Derinin katmanları arasında sıvı birikmesi sonucu oluşur. Sık rastlanan, genellikle küçük yaralardır. Ayak derisinin basınç ve sürtünmeye maruz kaldığı her yerinde oluşabilir.
Eğer şeker hastalığınız varsa veya ayaklarınızdaki kan dolaşımı zayıfsa, su kabarcığı gibi küçük bir problem bile, enfeksiyonla birleşince ciddi sorunlar oluşturur. Şekere bağlı olarak ayak veya bacaktaki sinirlerin hasar görmesi, enfeksiyonu hissetmenizi engelleyebilir.
Kabarcıkları kontrol edin, kızarıklık veya cerahat olup olmadığına bakın. Kızarıklık olması veya cerahat toplanması, enfeksiyon belirtisidir. Vakit kaybetmeden bir doktora başvurun.
Selülitlerden Kısa Sürede Kurtulmak Kolay
Kadınların yüzde 90- 95’inde görülen selülit, en çok kalça, basenler ve vücutta ortaya çıkıyor. Genellikle kilolu kadınları etkisi altına alsa da, zayıf olanlar da sorun oluşturabiliyor. Hemen her kadının derdi olan selülitten yağ depolarını boşaltan ve toksinlerin vücuttan atılmaların sağlayan bir beslenme ve egzersiz programı ile büyük bir oranda kurtulmanız mümkün aslında.
Acıbadem Bakırköy Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysu Aydın, bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli şeyin; yeterli ve dengeli beslenerek vücudunuzdaki fazla yağ oranını ideal aralıklara ulaştırmak olduğuna dikkat çekerek şu önerilerde bulunuyor: ‘Kadınların vücutlarındaki yağın yüzde 20-33 arasında olması ideal oranlarda kabul ediliyor.
Kilo vermek için egzersiz nasil yapilmali?
Spor yaparak daha çabuk kilo vermek gibi bir amacınız mı var? Pek çok kişi spora başlarken formunu korumak ya da daha iyi bir forma sahip olmak ister. Ancak çoğumuz amacımıza uygun egzersiz türünü yapmak yerine bilinçsiz bir şekilde egzersiz programlarını izlemekte...
Yağ yakmak
Trekking Nedir?
Trekking sadece bir miktar efor biraz da kararlılık gerektiren oldukça ucuz ve arzu eden herkesin rahatlıkla katılabileceği bir aktivitedir.
Büyük şehrin karmaşasından, gündelik hayatın stresinden uzaklaşmak isteyenler; doğa size her koşulda kucak açar. Bu bağlamda son yıllarda artan talep doğrultusunda artık dilimize yerleşmiş yeni bir kavram var; trekking.
"Koşma! Tempolu yürü!"
"Eğer 40 yaşına kadar hiç spor yapmayıp, bu yaştan sonra koşmaya başlarsanız kalpten gidersiniz. En iyisi haftada iki kez tempolu yürümek..."
Kalp krizini etkileyen çok fazla faktör olduğunu belirten Group Florence Nightingale Hastaneleri Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr.Belhhan Akpınar kan yağlarımızı, yiyeceklerimizi ve aktivitelerimizi kontrol altında tutarak kalp sağlığının korunmasının mümkün olduğunu söylüyor...
Koşmak mı daha iyi, yoksa yürümek mi?
En iyisi normal veya tempolu haftada en az 2 kez yürümek. Aktif sporda da şu önemli 20 yaşından beri spor yapan insanlar var. Her gün koşuyor yıllardır. Bu insanla 40 yaşına kadar hiçbir şey yapmamış, ’Şimdi spor yapacağım’diyen insanın yapacağı aktivite çok farklı. Ben, şimdi bu yaştan sonra çıkıp koşmaya kalkarsam kesinlikle kalpten giderim. O yüzden bu çok önemli. Hiç spor yapmayıp, ileri yaştan sonra insanların koşmaları özenti gibi geliyor bana.
Spor yaparken Uygun Ayakkabı Seçimi önemli!
Ayaklarınız günlük etkinliklerinizde bile yeterince yük altına girmektedirler. Spor yaparken beden ağırlığınızın 3-4 katı fazlası ayaklarınıza yük olarak biner. Bu nedenle spor sırasındaki kullanacağınız en önemli giyim eşyası spor ayakkabınızdır.
Seçeceğiniz ayakkabı ayağınıza iyi oturmalıdır. Ayağınızda bulunan 26 kemik ve bunlarla ilişkili eklem ve bağlar ayağınızda bir uzunlamasına, bir de enlemesine kemer (ark) oluştururlar. Ayakkabınız bu kemerleri iyi desteklemelidir.
Ayağınızda bir sorun ya da eski bir yaralanma varsa, hekiminize danışarak tabanlık ya da ortotik kullanılarak spora bağlı olası sorunlarınız engellenebilir.
Dikkat televizyon kilo aldırıyor!
Diyet, Obezite ve Beslenme Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mücahit Özyazar, günde 1 saat televizyon karşısında oturanların, oturmayanlara göre daha fazla obezite riski taşıdığını söyledi.
İZMİR - Çeşme’de düzenlenen 5. Ulusal Obezite Kongresi’nde yaptığı konuşmada, hareketsizlik ve sürekli oturmaya bağlı kilo artışı ile bunun oluşturduğu sağlık sorunlarının gittikçe arttığını, belirten Diyet, Obezite ve Beslenme Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mücahit Özyazar, televizyonun da kilo alınmasındaki en büyük etkenlerden biri olduğunu söyledi.
Teknolojik gelişmenin sunduğu konforla birlikte şişmanlamanın genel bir hastalık halini aldığını vurgulayan Prof. Dr. Mücahit Özyazar, şişmanlığın bir hastalık olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti.
Ne kadar yürüyüş yapıyorsunuz?
YÜRÜYÜŞÜN YARARLARI
1985 verilerine göre Amerika da 55 Milyon Amerikalı spor olarak yürüyüş yapmaktadır. Bugün bu rakamın yüz milyonu aşkın olduğu tahmin edilmektedir.
“Yürüyüş” ün egzersiz olarak seçilmesinin çeşitli nedenleri vardır. Birincisi hemen hemen herkes tarafından kolaylıkla yapılabilmesidir. Özel bir hüner ve pratik gerektirmemesidir. Rahat bir ayakkabının dışında hiçbir özel ekipman gerektirmez
Yürüyüş hiç kuşkusuz güç isteyen birçok aktivitenin verdiği sonuçların aynısını sağlamaz.
Fakat yürüyüşün diğer bazı fiziksel aktivitelerden ne kadar değerli olduğunu ilerideki satırlarda bulacaksınız. Ve bu sonuçlar sizi şaşırtacak..
Yürüyüş deyip geçmeyin
Prof. Dr. Yavuz Taşkıran, yürüyüşün egzersiz olarak seçilmesinin başlıca nedeninin herkesin kolaylıkla yapabilmesi olduğunu ancak kişinin yürüyüş öncesinde mutlaka genel sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğini söyledi.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Yavuz Taşkıran, yürüyüşün özel bir hüner ve pratik gerektirmediğini, rahat bir ayakkabının dışında hiçbir özel ekipmana ihtiyaç duyulmadığını belirterek, genellikle orta ve ileri yaşlardaki kişilerin tercih ettiği sporun sıcak yaz günlerinde kabusa dönüşmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini savundu.