Spor | Konular | Kitaplar

şişmanlık

Sağlıklı Zayıflamanın 40 altın Kuralı

Birçoğumuzun başı kiloları ile derttedir..zayıflamak isteriz ama bir türlü ya diyete sadık kalamaz yad Za sıkılır diyeti bırakırız..işte size Uzman Diyetisyen M. Turgay Köse'nin kitabında ele aldığı 40 altın kural..

zayıflama konusunda esas tedavinin davranış değişikliği tedavisi olduğunu düşünen Köse, sağlıklı zayıflama için size 40 altın öneride bulunuyor:



1. Karar vermek

Zayıflamak İçin Elma Sirkesi...

Zayıflamak ve diyet için bir çok yöntem mi denediniz ? spor ve diyetinize elma sirkesini de ilave edin...Elma sirkesinin vücut sağlığına sayısız faydası bulunmaktadır. Elma sirkesi, migren, yorgunluk, el ayak şişmesi gibi rahatsızlıklara çare olurken zayıflamaya da yardımcı oluyor. İşte mucizevi elma sirkesinin faydaları.

Yıllardır yararları pek çok kişi tarafından bilenen Elma Sirkesi’nin son mucizesi ise zayıflatma özelliğinin bulunması. Elma Sirkesi düzenli kullanıldığında sindirime yardımcı olarak, kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Sabahları kahvaltıda, içine 1-2 kaşık elma sirkesi ve 1 kaşık bal karıştırılmış bir bardak su, uygun bir rejimle birlikte kullanıldığında düzenli kilo kaybetmenizi sağlıyor.

Obezite ve sebebleri

Obezite daha cok bilinen adiyla şişmanlık, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Obezitenin oluşumunda tek faktör göstermek biraz zor olsada obezitenin ortaya çıkış ve ilerleyisini su sekilde maddeleyebiliriz..

O - Ö

OBDUKSİYON: Otopsi.
OBEZ: Şişman.
OBEZİTE: Şişmanlık.
OBJE: Görülebilen veya dokunulanilen herhangi bir şey.
OBJEKTİF: Duyulup, görülebilen, idrak edilebilen.
OBLİTERASYON: Vücuttaki boşlukların tıkanması.
OBSERVASYON: Müşahade.
OBSESYON: Daimi endişe, fikri sabit, nöroz.
OBSTETRİ: Doğum bilgisi.
OBSTRÜKSİYON: Tıkanma, engel.
ÖDEM: Vücutta anormal miktarda su toplanmasıdır.Kalp, damar ve böbrek hastalıklarının bir belirtisi olabildiği gibi bazı allerjik durumlarda ve beyin travmalarında ciddi sonuçlar doğurabilir.

Kilo ve Egzersinin Yararları

Bazal metabolizma oranlarında (BMR) kişiden kişiye değişme göstererek şişmanlığı belirleyen en önemli etkenlerden biridir. Bazal metabolizma ; yaş, cinsiyet, kas kütlesi, kişinin aktivite düzeyi, uyku durumu ve genetik yapısına bağlı olarak değişiklikler gösterir.

25 yaşın üzerindeki bireyler için her 10 yıllık süre, enerji gereksinimini %4 kadar düşürmektedir. Yapılacak şey ise ya alınan kaloriyi azaltmak ya da egzersizle fazla kaloriyi harcamaktır. Bir çok araştırmacı enerji alımının kısıtlanmasını kilo kontrolünde en etkili yöntem olarak savunmaktadır.

Sağlıklı bir yaşam için ideal Kilonuzu Koruyun

Kilo vermek kadar ideal kilonuza ulaştıktan sonra kavuştuğunuz kiloyu korumak da son derece önemlidir. Bu yüzden sağlıklı ve düzenli beslenmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
Kilo verdiniz ancak kilo vermek kadar verdiğiniz kiloları geri almamak, formunuzu korumak da önemlidir. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye kilo verdikten sonra da devam etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde kısa bir süre sonra hızla kilo aldığınızı göreceksiniz. Bunun önüne geç mek için bazı hatırlatmalar yapmak gerekli..
Sabah Vakti:
Mutlaka kahvaltı edilmeli ancak bu seçim için tercih poğaça ve meyve suyu olmamalıdır. Çünkü böyle bir öğün çok fazla yağ ve şeker içerir. Oysa kepek ekmek ve az yağlı beyaz peynir ile yapılan bir sandviç veya cornflakes, az yağlı süt ve kuru meyve çok daha sağlıklı bir seçim olacaktır.

Şişmanlık nedir? Kimlere şişman denir?

Kilo verme ve diyet endüstrisi son yıllarda milyarlarca doların döndüğü ticari bir yapı haline gelmiştir. Bir takım diyet listeleriyle, oldukça sağlıklı ve kendisiyle barışık kişiler bile zayıflama çılgınlığına itilmektedir. Reklamlardaki ve televizyonlardaki vücut tipi, sağlıksız bir şartlanma oluşturmaktadır. Sopa gibi zayıf olma modası son derece sağlıksızdır.

Ancak aşırı şişmanlık da pek çok sağlık sorunlarına yol açmaktadır; yüksek tansiyon, diyabet, kalp rahatsızlıkları, aşırı uyku ve horlama, böbrek problemleri ve eklem iltihaplanmaları bunlardan sadece bir kaçıdır.

Kilo vermek kan basıncını düşürdüğü gibi; kolesterolü azaltır, ayrıca kalp krizi geçirme riskini de düşürür. Aşırı kilolu olanlar, normal kilolulara oranla hastalıklara karşı daha büyük risk altındadır.

“Gol Atmak İçin Ye (Eat For Goals)”

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), obeziteye savaş açtı. Dünya Kalp Federasyonu ile sağlıklı nesiller yetiştirmek için kolları sıvayan UEFA, sağlıklı yemek tariflerinin yer aldığı bir yemek kitabı çıkardı. Aralarında Bayern Münihli Klose, Lıverpoollu Gerrard ve Real Madridli Nistelrooy’un da yer aldığı, 13 futbolcunun tarifine yer verilen “Gol Atmak İçin Ye” adlı kitap “uefa.com” üzerinden de satışa sunuldu.

FUTBOLCULARDAN YEMEK TARİFLERİ
UEFA’nın sitesinde yer alan habere göre, Avrupa futbolunun yönetim organı ve Dünya Kalp Federasyonu, Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle çocuklara yönelik bir yemek kitabı hazırladı.

fazla kilolar

ŞİŞMANLIK

Hareketsizlik ayrıca insanın baş düşmanı olan “şişmanlığı” da birlikte getirmektedir. Alınan besinlerden sağlanan enerji, harcanmadığı zaman, deri altında yağ birikimi başlar. Şişmanlığın beş temel nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler şunlardır:
1)Aşırı beslenme
2)Hareketsiz yaşantı
3)Hormonal dengesizlik
4)Metabolik bozukluk
5)Psikolojik faktörler