Spor | Konular | Kitaplar

Hızlı kilo vermek yanlış ilaç kullanmak gibi

Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Bahtiyar Tatay hızlı kilo vermenin zararlarını ve diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...

Son dönemlerde hızlı kilo verebilmek adı altında yaşananlar bu durumun sağlık üstüne olan etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. Hızlı kilo vermenin ve çok düşük kalorili diyetlerin vücutta yarattığı zararların her bakımdan çok yıpratıcı olduğu artık yaygın olarak biliniyor. Kas kaybı ile başlayıp, yağ depolanması, açlık sinyallerinin sürekli hayat kalitesini kötü yönde etkilemesi ,enerji düşüklüğü ve sinirlilik bu zararlardan sadece bir kaçı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Bahtiyar Tatay hızlı kilo vermenin zararlarını ve diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenleri yazdı.

Özellikle obezite bazında kilo problemleri yaşayan kişiler için bu şekilde hızlı kilo vermenin zararları yukarda sayıldığı kadar masum olmayabiliyor. Hızlı kilo vermek bir ilacı yanlış kullanmak gibi birçok yan etkiye sebep olabilir. Zayıflama sürecinde eğer doğru şekilde davranılmazsa, kalp kaslarının erimesinden, kemik yoğunluğunun azalmasına, böbrek ve karaciğer fonksiyon bozukluklarına kadar hayatı tehdit edici birçok durumla karşılaşılabilir. Bu her zaman ölümcül olmasa da, kişileri hayat boyu dializ makinasına bağlı kılmak gibi kalıcı bozuklulara yol açabilir. Bütün bunlardan dolayı mantıklı, sağlıklı, kişiye özel, yaşam tarzı adaptasyonu ve fiziksel aktivite ile birlikte kalıcı değişikliklerle kilo vermek en sağlıklı ve doğru yöntem olacaktır. Normal, hiçbir şeyden aşırıya kaçmadan beslenmek, sağlıklı beslenmenin temel kuralları arasında yer alır.

Normal Beslenme Ne Demek?

Normal beslenme; düzenli zamanlarda tipik olarak 3 ana öğün ve 2 ara öğünle açlık duygusunu bastırmaktır. Normal beslenme açlık sinyalleriyle düzenlenmiştir. Aç iken yemek, doyduğumuzda yemeği bırakmak gibi.

Normal Beslenme Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

* Normal beslenme “kendini zinde hissetmek” duygusunu geliştirir.
* İnsanlar sağlık, enerji, mutluluk, günlük ihtiyaçların karşılanması ve sosyal nedenlerden dolayı yemek yerler.
* Normal beslenmenin anlamı gıda seçeneklerinin çeşitli ve dengeli olmasıdır.
* Normal beslenme zihnin daha iyi çalışmasını ve modun sabitliğini sağlar. Okulda, iş yerinde aile ilişkilerinde ve sosyal yaşantıda daha iyi ilişkiler içinde olmamızı sağlar. (Yiyeceklerle kilo ile ve açlıkla ilgili düşüncelerin toplamı günün çok az bir kısmını; %10-15’ini kaplamalıdır.)
* Normal beslenme sağlığı iyileştirir, yaşam dolu olmamızı, çocukların da daha sağlıklı bir şekilde büyümelerini ve gelişmelerini sağlar.

Fonksiyonsuz Beslenme ile Normal Beslenme Arasındaki Farklar Nelerdir?

* Fonksiyonsuz veya hastalıklı beslenme alışkanlıkları (uzun süre aç kalma, kısa zamanda kontrolsüz bir şekilde çok büyük miktarda gıda tüketme, yanlış diyetler yapma, öğün atlama) hayatınızda düzensizlik ve karmaşa yaratır.

* Fonksiyonsuz veya hastalıklı beslenme alışkanlıkları sizi halsiz, çok çabuk üşüyen, çabuk sinirlenen, değişken kişilikli, çabuk konsantresini kaybeden bir kişi haline getirir.

* Açlık, yiyecek ve kilonuzla ilgili düşünceler gününüzün %20 - 65’ini veya fazlasını oluşturur. Sağlık problemlerinin ve kötü beslenmeye bağlı rahatsızlıkların oluşma riski arttırır.

Nasıl Normal Beslenilebilir?

*

* Öğünlerinin zamanlarını belirleyerek ve besin değeri yüksek ve kaliteli gıdalar tüketmeye özen göstererek.
* Kendini dinleyerek, açlık ve tokluk duygularını kendine öğreterek. (Yemek yerken başka şeylerle ilgilenmemek, TV, bilgisayar gibi. Gerçekten aç olunduğunda yemek yiyerek)
* Normal beslenmeyi hayat tarzı haline getirerek
* Evde çocuklarınıza bu konuda iyi örnek olarak.


Konular