hastalık
R
RABİES: Kuduz.
RADİKAL: Sebebe yönelik, köklü.
RADİKÜL: İnce dal, küçük kök.
RADİKÜLİT: Omurilikten çıkan sinirlerin (spinal sinir) kök iltihabıdır.
RADİKÜLOPATİ: Spinal sinir köklerini tutan herhangi bir hastalık.
RADİUS: Ön kolun dış tarafında (baş parmak tarafında) bulunan kemiktir.
RADYOAKTİF: Radyasyon yayan özelliğe sahip.
RADYODERMATİT: Işına maruz kalmış ciltte meydana gelen dermatit.
RADYOLOJİ: Genel anlamda X ışınları,ses dalgaları veya diger yöntemleri kullanarak teşhis hizmetleri veren tıp dalıdır.
Fitness
Fitness kelimesi sözlüklerde “uygunluk, sağlık” olarak yer alır. Dilimize de fitness olarak girmiştir. Fit olmak demektir. Bilindiği gibi fit olmak demek orantılı olmak ödeşmek anlamlarını da içerir. Spor ve egzersizle uğraşanlar fit olmayı vücudun orantılı ve kuvvetli olmasını belirtmek için kullanırlar. Fit olan vücut orantılıdır,
Tatil ve Yaşanan Rahatsızlıklar
Tatile çıkarken denizle, güneşle, eğlence ve dinlence dolu günlerin hayaliyle dolu olur içimiz ve hiçbir olumsuzluğu aklımıza getirmeyiz. Ama tatil de günlük hayatımız gibi risklerle dolu olabilir. Günlük hayatımızda bu risklere karşı almaya çalıştığınız önlemleri, tatile çıkarken ya da tatildeyken de alabilirsiniz.
Güneş Gözlügü Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Yaz ayları ülkemizde güneşle özdeşleşmiştir. Sağlığımız için sayısız faydası bulunan güneş ışınlarının cildimize verebileceği zararları biliyoruz, peki ya gözlerimize…
AKTİF YAŞAMIN SAGLIĞIMIZA ETKİLERİ
Yaşamın kuralı olarak doğduğumuz andan itibaren ölüme doğru yaşlanırken, organizmamızdaki değişiklikler nedeniyle gücümüz, dayanıklılığımız ve yaşam kalitesi ile ilgili daha birçok özelliğimiz gerilemeye eğilim göstermektedir. Genç yaşlarda hastalıklara karşı dirençliyizdir, otobüse yetişmek için koşabiliriz, asansörü beklemek yerine merdivenlerden çıkmayı yeğleyebiliriz.
HAREKETSİZLİK VE MEYDANA GELEN HASTALIKLAR
İnsan vücudu doğuştan gelen özeliklerinden dolayı sürekli hareket etmek ihtiyacındadır. Diğer tüm canlılarda olduğu gibi insanlar çetin doğa koşulları ile mücadele edecek, kendini savunabilecek, en güç durumlarda dahi ihtiyaçlarını sağlayabilecek bir yapıya sahiptir. İçinde bulunduğumuz yüzyıla gelinceye kadar bu yapının gereği olarak insanlar sürekli hareket halinde olmuş, pek çok işi yerine getirmek için kas gücünü kullanmak zorunda kalmıştır. Ancak, 19. yüzyılın sonlarıyla 20. yüzyılın başlarında mekanik ve elektrik enerji sistemlerinin çok kısa zamanda büyük gelişme göstermesi ve
Geçmiş, Günümüz ve Sağlık
Geçmişte sağlığın tanımı; hastalıklardan uzak olma diye ifade edilirdi. 1900lerin başında ölümlerin büyük bir kısmı bakteri ve virüslere bağlı enfeksiyon hastalıklarından kaynaklanırdı.Ve o dönemde insanların ortalama yaşam süreleri 50 yaşın altındaydı.
20. yy sonlarında tıp biliminin ilerlemesi ile enfeksiyonel hastalıklarda önemli azalma, tedavi yöntemlerinde de büyük gelişmeler olmuştur. Sonuçta da hastalıkların birçoğundan korunabilir hale gelinmiştir.
Sporsuz yaşam kronik hastalıklara neden oluyor
Son yıllarda ABD’de geniş halk kitleleri taranarak yapılan araştırmalar, sporsuz bir yaşam tarzının insanları kronik hastalıklar vasıtasıyla sinsice ölüme götürdüğünü ortaya koyuyor. JAMA dergisinde yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre tüm ölüm nedenleri arasında, ölüme neden olan risk faktörlerinin başında düşük kondisyon geliyor.
Sporsuz bir yaşam tarzının başta kalp damar hastalıkları olmak üzere diyabet ve bazı kanser türleri gibi ciddi rahatsızlıklara yol açtığını belirten uzmanlar, günümüzde tüm ölüm nedenleri arasında kalp damar hastalıklarının birinci sırada geldiğine işaet ediyor.
Kalp damar hastalıklarının oluşumunda en sık gözlenen risk faktörü açık ara ile sporsuz yaşam tarzıdır. İngiltere’de 31.000 otobüs şoförü ile biletçisi üzerinde yapılan bir araştırmada, şoförlerin sürekli oturduklarından ve trafik stresine maruz kaldıklarından ötürü iki katlı otobüste sürekli dolaşan, merdiven inip çıkan biletçilerden daha yüksek oranda kalp hastalıklarına yakalandıkları saptanmıştır.
Tam 2 bin 400 derde deva olan ilaç
ABD'li bilim adamları 2 bin 400 genetik hastalığın ilerlemesini durduran ve iyileşme sağlayan toz ilaç geliştirdi. İlaç sayesinde Sedat Balkanlı da iyileşebilecek.
ABD'li bilim insanları aralarında kas distrofisi, sistik fibrosis ve hemofili gibi rahatsızlıkların da bulunduğu 2 bin 400 genetik hastalığın ilerlemesini durduran ve iyileşme sağlayan toz ilaç geliştirdi.
PTC124 adı verilen ilaç, genetik mutasyona yol açarak vücudun belli proteinleri üretmesine engel olan hastalıklara karşı geliştirildi. Pennsylvania Üniversitesi'nden Doktor Lee Sweeney, ilacın yapılan deneylerde yüzde 5 ila 70 arasında değişen bir oranda iyileşme sağladığını kaydetti.