Spor | Konular | Kitaplar

WUSHU NEDİR?

VU ŞU : Güç iş, zor teknik ve sanat anlamına gelir. Vu Şu, Çin savunma sanatlarının genel adıdır. Çin dışında genelde Kung-Fu olarak tanımlanan spor türleri de buna dahildir. 3000 yıldan fazla bir tarihi vardır. Bugüne kadar yüzlerce Vu Şu stili ve binlerce form (Tao-Lu) geliştirilmiştir.


Çin 'in gerçek tarih yazılarına göre Vu Şu Türkler'e ait bir spordur. Çinliler Türkler'in saldırı ve savunma sanatlarındaki ustalığından uzaydan bile görülebilen meşhur Çin Seddi'ni yapmak zorunda kalmışlardır. Vu Şu'nun ana stillerinden CHANG QUAN'ın asıl adı ŞAMİL QUAN'dır. Ünlü seyyah MARKO POLO Türkler'in gücünü, dövüş ve kılıç kullanmaktaki ustalığını anlata anlata bitirememektedir.

Gerçekte, saldırı ve savunmanın yanında akrobasi ve baleye benzer kareografik hareketler ve Uzakdoğu felsefi Vu Şu adı altında toplanır. Bununla beden ve ruhun uyumu sağlanır. İnsan karakterinin geliştirilmesi iradenin ve öğrenme kabiliyetinin güçlenmesi ve hoşgörülü davranış biçimi sağlanır.

Vu Şu uygulaması, sadece yarışmayı öğretmez. Pratik zeka ile başarıyı sağlayan, ruh ve moral gücü veren bir sistem olup, aynı zamanda konsantrasyonu geliştiren bir antrenman türüdür. Antrenmanlarda esas olan, vücudun her bölümünü ayrı ayrı çalışmaktadır. Vu Şu'da denge, solunum egzersizleri, esneklik, düşünce pratik zeka ve meditasyon önemlidir. Bu, beden sağlığını en iyi şekilde etkiler.

Vu Şu adı altında hareket formları (TAO-LU ) zorunlu, geleneksel, serbest, aletli aletsiz olarak sınıflandırılır. Yine Vu Şu adı altında müsabakalar SANSHOU kuralları çerçevesinde SANDA ismi ile yapılır.

Vu Şu stilleri şu bölümlere ayrılırlar:

Güney, Kuzey, Sert, Yumuşak, Hızlı, Yavaş, Uzun, Kısa, Yüksek, Derin. Vu Şu, ilk olarak 1985'de Avrupa Vu Şu Federasyonu (E.W.F.) kurarak organize oldu. Daha sonra 1988'de Uluslararası Vu Şu Federasyonu Pekin'de kurularak daha da genişledi. Bugün 83 ülkede federasyonu bulunmaktadır.

Vu Şu'da yüzlerce stil ve binlerce form olduğundan yarışmalar belli standartlarda yapılmakta idi. Bunun üzerine 45 Vu Şu profesörü biraraya gelip Vu Şu'yu standardize ettiler. Böylece aşağıdaki yarışma bölümleri oluştu.

A. TAO- LU B. SANSHOU

1. NAN QUAN 1. SANDA
2. CHANG QUAN
3. TAİCİ QUAN
4. KILIÇ
5. GENİŞ KILIÇ
6. MIZRAK
7. SOPA

Türkiye'de Vu Şu Kung-Fu adı altında diğer Uzakdoğu sporlarının (Karate, Taekwondo) tekniklerinin birleştirilmiş bir şekliyle 1972'de başladı. Sistem ve stiller tamamen bize özgüydü. Buna, kısaca vuruşlu Karatenin Kung-Fu versiyonu denebilir.

1992 yılından sonra gerçek Vu Şu Sanda derneğinin ciddi ve titiz çalışmaları, Judo Federasyonu Başkanı Prof.Dr.İbrahim Öztek'in kuruculuğu sonucu 28 Haziran 1999 günü Vu Şu Federasyonu kurulmuştur.